Pionieren in de Snorfabriek, een speeltuin voor alle leeftijden.

Ondernemer aan het woord | 5 september 2017

Pionieren in de Snorfabriek, een speeltuin voor alle leeftijden.

In gesprek met Claudette Halkes en Annemarieke Piers

Beide dames zijn eigenaren van Uitgeverij Snor, een uitgeverij van vrolijke, kleurrijke ‘non-fictie’, echte feel-good boeken die je cadeau doet, volgens Claudette, maar sinds ze op 1 juli 2016 de sleutels kregen van de oude Bovenbouwwerkplaats van de NS aan de 2e Daalsedijk nr.14A is er veel voor ze veranderd. De dames zijn nu ook fabrieksdirecteur en ze resideren in een soort ‘Sjakie in de Chocoladefabriek’ omgeving. Ja, ze doen naast boeken ook in chocolade, het wordt niet gemaakt in de Snorfabriek zoals het gebouw tegenwoordig heet, maar het wordt er wel verkocht, in een eigen ‘fabrieks’winkel. Maar er gebeurt zoveel meer in de nu al roemrijke Snorfabriek, daarover zo meer.

Claudette Halkes en Annemarieke Piers - Ondernemer aan het woord - Wisselspoor Utrecht

Terug naar het begin.

Claudette en Annemarieke ontmoetten elkaar zo’n 25 jaar geleden na hun studie journalistiek. Ze startten samen een tekstbureau waarna 10 jaar geleden uitgeverij Snor het levenslicht zag. De uitgeverij is één van de weinige nog zelfstandige uitgeverijen in Nederland en werkt volgens een uniek principe. “Veel ideeën en concepten verzinnen we zelf en daar zoeken we dan schrijvers bij “, zegt Claudette. Het feit dat de Snorfabriek bestaat komt ook voort uit een eigen idee, de behoefte aan een permante plek die inspiratie biedt, een plek waar creativiteit en cultuur door elkaar lopen, zegt ze. “We hadden al ons eigen Snorfestival in het leven geroepen, een festival wat we twee keer per jaar zeer succesvol organiseerden op camping De Lievelinge in Vuren en waar elke keer meer dan 2000 mensen op af kwamen”.” Dit smaakte naar meer en we bedachten dat we eigenlijk een permanent festival zouden willen. Een vaste plek waar mensen permanent en spelenderwijs in contact zouden kunnen komen met kunst en cultuur, een speeltuin voor alle leeftijden als het ware”.De dames zijn rond gaan kijken en kwamen al snel in het gebied aan de 2e Daalsedijk terecht waar ze via de adviescommissie voor het gebied in contact kwamen met Paul Roodnat van Synchroon. Uiteindelijk mochten ze van NS en Synchroon via HOD oppasser worden van de Bovenbouwwerkplaats.

De Snorfabriek.

“Sinds november vorig jaar is de Snorfabriek officieel geopend en is het langzamerhand geworden wat we ervan hadden voorgesteld”, aldus Claudette. Het is volgens haar nog steeds pionieren in de breedste zin van het woord. “Wat hebben we het afgelopen winter bijvoorbeeld koud gehad in die grote hal” glimlacht ze, “deze hal is niet warm te stoken, dat zijn allemaal van die dingen waar je van tevoren geen rekening mee houdt”. “Het hoort bij pionieren”. En dat pionieren blijven de dames voorlopig nog wel even doen. Ze hebben de smaak te pakken. De verbintenis met Synchroon is op tijdelijke basis, maar de Snorfabriek blijft bestaan totdat het gebouw en het gebied definitief verder worden ontwikkeld. Ondertussen kijken de dames alweer verder. Claudette noemt een paar ideeën zoals dat van een echt Snordorpje elders in het Wisselspoorgebied, bijvoorbeeld vlakbij de ‘Depot-loods, of toch wellicht een plek elders in de stad zoals bijvoorbeeld bij het RAUM-project, de nieuwe Utrechtse maakplaats voor kunst, design en technologie op het Berlijnplein in Leidsche Rijn.

Maar zo’n mooie hal als de Bovenbouwwerkplaats, dat zal niet snel nogmaals te vinden zijn.
Claudette en Annemarieke zijn blij dat in het herbestemmingsplan van het gebouw ook ruimtes voor creatieven beschikbaar zullen zijn. “We denken dat veel mensen in dit gebied willen wonen, dat horen we nu ook al van bezoekers. Het placemaking heeft gewerkt, en we vinden het erg gaaf om te doen”. “Alles loopt altijd anders dan gepland, maar dat hoort erbij”. “Het is iedere dag hard werken hier, elke dag weer”, en dat is ook haar antwoord op de vraag of er overeenkomsten zijn met het bijzondere verleden van het gebouw, de Bovenbouwwerkplaats. “Daar werkte men ook hard, hard werken en maken. Het was een maakplaats, en dat is de Snorfabriek feitelijk nog steeds”, aldus de dames. Dat zit dus allemaal wel Snor!