Fotograaf en tekstschrijver André Russcher

Ondernemer aan het woord | 5 september 2017

Ik zwerf al een paar jaar door de Spoorzone aan de Daalsedijk, het tegenwoordige Wisselspoor. Ik woon er om de hoek en het gebied fascineert mij. Het is het rauwe, het stadse, het zijn die industriële randjes en natuurlijk is het de fascinerende geschiedenis van dit stukje stad wat zo duidelijk is verbonden met het roemruchte Spoorwegverleden van de stad Utrecht. Me stadsie!

Een paar jaar geleden op een zonnige winterdag fietste ik voor het eerst met mijn camera het gebied in. Ik weet ook nog dat ik mijn fiets parkeerde, te voet verder ben gaan struinen en bijna de hele dag in het gebied ben gebleven en mijn eerste serie foto’s heb gemaakt.
Mijn nieuwsgierigheid trok mij regelmatig naar deze plek. Soms gewoon om te kijken, de plek te ervaren en te voelen maar ook om de historie van de plek op te snuiven, en soms om gewoon lekker foto’s te maken en er af en toe wat over op te schrijven.

Als professioneel fotograaf en tekstschrijver heb ik een fascinatie en passie voor dit soort rafelrandjes, transformatiegebieden veelal . De ‘mooie lelijkheid’, het verval en het afgebladderde, oude gebouwen, liefst monumentaal, (industrieel) erfgoed. ‘Als-muren-konden-spreken-gebouwen’. De muren laat ik spreken via mijn lens, pen en toetsenbord. Veel van dit soort gebouwen worden tegenwoordig op een hele mooie manier gerestaureerd, herbestemd en soms geïntegreerd in een alsmaar veranderende omgeving. Ik vind het prachtig om daar van alles over te vertellen en te laten zien. Ook architectuur fascineert mij, het raakt natuurlijk sterk aan het eerder genoemde. Vormen, licht, ruimte en als het even kan ook de menselijkheid van de gebouwen. Architecten ontwierpen en ontwerpen, ik observeer de resultaten.

Mensen beleven gebouwen, mensen helpen unieke gebouwen in stand te houden, mensen werken in, rond en aan de gebouwen en mensen beleven de stad, de plek waar ze wonen, werken en feestvieren. Mensen in hun omgeving boeien mij, zij vertellen een verhaal en ook dat vertel ik graag door in woord en beeld.
Ik versterk mijn verhalen dus vaak met eigen beelden, want een mooie foto vertelt een verhaal en een verhaal wordt vaak versterkt door een mooie foto. Mijn opdrachtgevers bevinden zich in het spectrum van monumenten-, en erfgoedeigenaren –beheerders, projectontwikkelaars, restauratie- en bouwbedrijven, architectenbureaus / organisaties e.d.

Kijk voor meer informatie over mijn werk op www.russchertekstenbeeld.nl